Írjon nekünk

Sport

Giampietro Savegnago: „Sohase gyakoroljátok öncélúan”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Az aikidó 9. danos mestere Makón

giampietrosavegnago23A húszéves Makó Budo Klub meghívására háromnapos kurzust tartott a József Attila Gimnázium sportcsarnokában az aikidó európai szövetség egyik vezetője, az olasz Giampietro Savegnago. A nemzetközi szemináriumon most is harmóniát hangsúlyozta a 9. danos mester.

Évente kétszer látogat Magyarországra az aikidó európai szövetség egyik vezetője, az olasz Giampietro Savegnago. A 9. danos mester mindig útba ejti Makót, ahol továbbképzéseket, edzéseket tart. A mester több mint tizenöt éve tér vissza a Csongrád megyei városba – tudtuk meg Márton Imrétől, a Makó Budo Klub alelnökétől, az aikidó szakosztály vezetőjétől.

„Mindig nagy megtiszteltetés számunkra, amikor a mester eljön kurzust tartani. Az alapvető, hogy a megye aikidósai itt vannak a rendezvényen, de a Dunántúlról, sőt Lengyelországból, Szerbiából, és Olaszországból is érkeztek vendégek. Mindenki tanulni szeretne, és a mester örömmel tanít” – hallottuk Márton Imrétől. Az alkalom is adott volt, hiszen a Makó Budo Klub éppen 20 éves. Az aikidó szakosztálynak jelenleg 70 tagja van, de szinte nincs másik olyan klub az országban, ahol óvodás, gyermek- és a felnőttcsoportok is működnek.

A József Attila Gimnázium sportcsarnokában legalább száz aikidós leste Giampietro Savegnago minden mozdulatát szombaton, majd próbálta elsajátítani azokat a technikai fogásokat, amelyeket a mester mutatott. Ha valakitől, akkor az 56 éves mestertől lehet tanulni. Ő ugyanis tanítványa volt annak az oszakai Kobayashi Hirokazu 8. danos mesternek, aki az aikidó alapítójától Ueshiba Moriheitől sajátította el a jellegzetes harcművészet alapelvét és fogásait.

„Az aikidó az egész világ számára van. Sohase gyakoroljátok öncélúan, mindig csak a másik emberért. Ez az alapelv a legfontosabb. Az aikidó segít fejleszteni a testet, az egészséget, a szellemet és a lelket is. Harmóniát teremt” – foglalta össze a lényeget beszélgetésünk elején Giampietro Savegnago.

A mester 18 éves korában, 1972-ben tért át az aikidóra, előtte bokszolt, rövid ideig cselgáncsozott, karatézott és kendózott. Kobayashi mesterénél 1980 óta huszonkétszer járt Japánban és a tanítót elkísérte európai kurzusaira is. Közel háromszáz szemináriumán vett részt.

„Az aikidósnak hosszú távon változik a gondolkodásmódja, javul a koncentrációs képessége és a kitartása. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fizikai erő nem minden, a harmóniára kell törekedni. Ezen alapul az aikidó mozgásvilága is. A technikák végrehajtásában a nagyfokú fegyelem mellett a játékosságra törekszünk. Az tanítjuk, hogy az agresszív megoldások helyett az emberibb konfliktuskezelést kell előtérbe helyezni” – mondta a mester. Hozzátette: megfigyelése szerint 24 éves kor után az emberek nem keresik az erőszakot, ezért is jó, ha a gyerekek már 8-10 éves korban elkezdenek aikidózni. Belőlük biztosan nem válik agresszív állampolgár, tudnak uralkodni felnőttként érzéseiken.

Elárulta: amikor a az olasz rendőrségen dolgozott, mint a biztonsági emberek vezetője, bizony néhány alkalommal, amikor éles tárgyakkal támadtak rájuk, önvédelemből be kellett vetni az elsajátított technikákat. De kiemelte, mindig arra törekszik, hogy a vitás helyzetekben először a szellemre hasson.

„Az aikidó szellemi tanításának köszönhetem, hogy 2000-ben, amikor balesetben elvesztettem térd alatt az egyik lábamat, hogy gyorsan felépültem, és néhány hónap után már Makón vezethettem kurzust. De ez egy dolog. Mondja, látszik rajtam, hogy jelenleg nyolc tumor van a testemben, és ezek ellen küzdök?” – kérdezte Giampietro Savegnago.

Hirdetés

Kommentek

Sport

Vízilabda: súlyos szegedi vereség az Acélvárosban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem tudta megállítani a Miskolcot a ContiTech Szeged, amely 9 kapott gól után talált be először.

Tovább olvasom

Bulvár

A szegedi Nagy Péter tizenharmadszor is bajnok lehet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi ólomsúlyú biztos esélyese kategóriájának. Hajrá!

Tovább olvasom

Sport

Kézilabda: bravúrkényszerben a PICK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

A spanyol óriás érkezik vasárnap az újszegedi sportcsarnokba, a MOL-PICK Szegeden az esélyek ellenére is ott a győzelmi kényszer.

Tovább olvasom

Aktuál