Gasztro

A hét recepje: Sonkahegyek - de mit egyek?

A hét recepje: Sonkahegyek - de mit egyek?

2009. április 18., szombat
A hét recepje: Sonkahegyek - de mit egyek?

Avagy variációk maradék húsvéti sonkára

A legtöbb asztalon bőségesen marad főtt sonka az ünnepek után is, de már nem fogy olyan elánnal, mint néhány nappal korábban. Felejtse el a tormás sonka-főtt tojás variációt, készítsen a húsból levest, egytálételt vagy apró süteményfalatkákat! A SZEGEDma.hu segít Önnek ebben. Új rovatunkkal a háziasszonyok adunk tippeket a hétvégére.

Sokan vagyunk így húsvét után: elszámoljuk magunkat, és több sonkát veszünk mint kellene, nehogy szégyenben maradjunk a vendégsereg előtt. Az ünnepek végeztével aztán törhetjük a fejünket, mit is kezdjünk a megmaradt hússal, amelyet hiába kínálgatunk a családnak, már senki nem kívánja. Szerencsére a főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik. Vásároljunk gombát, zellert, kedvünkre való friss, tavaszi zöldségeket, esetleg tésztát, és a maradék sonkával variálva készítsünk belőlük különleges ételeket! Ízelítő példaként mi az alábbi három receptet ajánljuk: egyet-egyet a leves, főétel és desszert kategóriákból.

Sonkás bableves

Hozzávalók:

30 dkg fejtett bab 4 l víz 1 szál sárgarépa 1 szál gyökér a zöldjével együtt 15 dkg sonka 1 evőkanál liszt 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál ecet só, bors, pirospaprika tárkonylevél

A 30 dkg fejtett babot 1,5 l vízben félig puhára főzünk. Ekkor megsózzuk a vizet, és 1-1 szál karikákra vágott sárgarépát és gyökeret beledobunk, és tovább főzzük a levest. A maradék húsvéti sonkából 15 dkg-ot apróra vágva teszünk a levesbe, fűszerezzük késhegynyi törött borssal és csipet morzsolt tárkonylevéllel. Világosbarna rántást készítünk olajjal, 1 evőkanál liszttel, 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csapott kiskanál pirospaprikával. Felöntjük a rántást 2,5 dl hideg vízzel, és ezzel besűrítjük a levest. Galuskát vagy száraztésztát főzünk bele, és végül 1 evőkanál ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és frissen vágott zöldség-zölddel díszítjük. Tálaláskor a tányérban tehetünk tejfölt is a tetejére. Kenyérrel fogyasztva önmagában is tartalmas ebédet készíthetünk így. Ínyenceknek a maradék húsvéti kalácsot ajánljuk mellé.

Sonkás-fokhagymás-gombás tészta

Hozzávalók:

15-20 dkg maradék füstölt sonka 20-25 dkg gomba 2 dl tejszín 1/2 doboz tejföl 1/2 kg tészta, jelen esetben spagetti 1 fej fokhagyma sajt bazsalikom bors olaj

A sonkát kis kockákra, a gombát szeletkékre összevágjuk, és kevés olajon picit megpirítjuk. Közben megpucoljuk az egész fej fokhagymát, és szépen átnyomjuk nyomón, bele az egészet a tűzről félrehúzott sonka-gombába. Ezzel is kicsit átpirítjuk, csak annyira, hogy a fokhagymának kibontakozzék az illata. Majd az egészet félrehúzzuk, ráöntjük a tejszínt és a tejfölt. Ezután az egészet összefőzzük, ekkor már látni a sűrű krémes állagát. Ha hígnak találjuk, reszelhetünk bele sajtot. Összevágunk egy kis csokor bazsalikomot (szárított is jó, ha nincs friss), azt is belekeverjük, és az egészet borsozzuk. Közben befőzzük a spagettitésztát, leszűrjük, majd összekavarjuk a kész szósszal. Kivajazott tepsiben, reszelt sajttal a tetején 190 fokon átsütjük, míg a teteje meg nem pirul. Ízletes rakottast kapunk így, mely paradicsomsalátával tálalva könnyű egytálételként is szolgálhat.

Sonkás pogácsa

Hozzávalók:

20 dkg sonka 14 dkg liszt 2 dkg vaj 1 tojássárgája 0,5 dl fehérbor 5 dkg reszelt sajt 2 dl tejföl 1 tojás só

A lisztet a gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe kis fészket mélyítünk. Beletesszük a lágy vajat, a tojássárgáját, egy evőkanál tejfölt, kevés száraz fehérbort, és ízlés szerint megsózzuk. Összegyúrjuk és kinyújtjuk. A finomra ledarált sonkát a reszelt sajttal és a tejföllel összekeverjük. A kinyújtott tészta egyik felére kenjük a sonkás, tejfölös sajtot, majd a másik felét ráhajtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük, és megsütjük. Baráti összejövetelek elengedhetetlen kellékei az italok mellé ezek a finom sós falatkák.

És Ön mit készítene a maradék főtt sonkából? Ha van valami kedvenc vagy ötletes receptje, kérjük, ossza meg velünk! Címünk: szegedma@gmail.com!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.