Közélet

Tovább húzódik a szegedi stadionper

Tovább húzódik a szegedi stadionper

2009. március 10., kedd
Tovább húzódik a szegedi stadionper

Február végén újabb tárgyalással folytatódott a pereskedés a vasutas sportpályáért egy építőipari cég, a SZVSE sportegyesület, a MÁV és az állam között. Amint arról már többször beszámoltunk, az elmúlt év októberének közepén a Szeviép cégcsoport elsőrendű alperesként beperelte a SZVSE sportegyesületet, másod-, harmad- és negyedrendű alperesként pedig a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatát. A cég - több sikertelen próbálkozás után - így szeretné tulajdonba venni a vasutas sportegyesület értékes ingatlanját.

Még a tavalyi esztendőben kezdeményezett pert a Szeviép cégcsoport a SZVSE sportegyesület ellen. A felek előzetes, opciós szerződést kötöttek 2007. szeptemberében egy ingatlancsere miatt. Az építőipari cég ebben azt vállalta, hogy a közel ötezer négyzetméteres Etelka sori stadiont pályázat útján megszerzi a várostól, kicsinosítja, és átadja a vasutas sportegyesületnek 230 millió forint kíséretében, ezért cserébe pedig a cég megkapja a nyolcezer négyzetméteres SZVSE-pályát. A stadion eladására kiírt városi pályázatra benyújtott papírokat azonban a vasutasok már nem írták alá, ugyanis egy építkezés miatt időközben több száz négyzetméterrel csökkent az Etelka sori telek mérete, illetve más tulajdonviszonyok sem voltak tisztázva. A Szeviép cégcsoport azonban az előzetes megállapodásra hivatkozva perli a sportegyesületet, s kéri ingatlanjának átruházását a saját nevére, mert álláspontjuk szerint a sportegyesület halogató magatartása vezetett az Etelka sori stadionra kiírt pályázat eredménytelenségéhez.

Zárt ajtók mögött

A

januári után

a SZEGEDma.hu ellátogatott a februári tárgyalásra is, ahol az alperes jogi képviselője zárt tárgyalás kitűzését kérte, mondván üzleti titoknak minősülő adatok hangzanak majd el. A bíró az érvelést elfogadta. A per fejleményeiről ezért

Ludvig Zoltánt

, a SZVSE ügyvezető elnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy a bíróság végzése szerint a Szeviép cégcsoportnak tizenöt napon belül igazolnia kell, hogy megkérte a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hozzájárulását az opciós szerződéshez. Ludvig elmondta, hogy ez azért lényeges pont, mert a törvény szerint a vagyongazdálkodási tanács akkor adja a hozzájárulását egy tervezett adásvételhez, ha a csereingatlan értéke megegyezik az eladó sportingatlanéval. Az ügyvezető szerint viszont a SZVSE épp azért hátrált ki annak idején a szerződésből, mert a Szeviép nem tudta biztosítani a megfelelő ellenértéket a SZVSE-pályáért cserébe. A sportvezető szerint a vagyongazdálkodási tanács véleményének kiadása akár több hónapig is elhúzódhat, így még nem lehet tudni, mikor folytatódik a per.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.