Közélet

Civil összefogás a Mars téri piacért

Civil összefogás a Mars téri piacért

2009. március 2., hétfő
Civil összefogás a Mars téri piacért

Közös akcióba kezdett több civil szervezet a Mars téri piac érdekében. A Védegylet szegedi csoportjának koordinálásával aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ne csökkenjen a piac területe, ne húzzanak föl kereskedelmi célú épületeket a területen, s tekintsék stratégiai célnak, hogy árusítási lehetőséget teremtsenek a jó minőségű helyi élelmiszernek. Követelik, hogy a szegedi önkormányzat demokratikus keretek között, az emberek bevonásával, alternatívák felállításával fejlessze a Mars teret.

Aki múlt szombaton a Mars téri piacon szerezte be a hétvégi ebédhez való friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, immár harmadik alkalommal találkozhatott a bejáratnál szórólapokat osztogató és aláírásokat gyűjtő civilekkel. A Védegylet szegedi csoportja, a Csermely Egyesület és a Fészek Szegedi Nagycsaládosok Egyesülete képviselői ezúttal is nyolctól délig tájékoztatták az embereket a terület fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati elképzelések veszélyéről, s kérték a szegedi és környékbeli vásárlókat, illetve árusokat: tiltakozzanak közösen a piac területének csökkenése ellen.

Málovics György

a főszervező, a Védegylet szegedi csoportja képviseletében arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy az első két hétvégén főként az árusokkal, a kiskereskedőkkel és őstermelőkkel egyeztettek, most viszont elsősorban a vásárlókkal osztották meg aggályaikat. Már eddig mintegy 700 aláírás erősítette meg kezdeményezésük célkitűzéseit, de a továbbiakban is minden szombat délelőtt megtalálhatóak lesznek a Mars téren, aki tehát csatlakozni szeretne, akkor és ott bizonyosan megteheti.

Újratervezés alatt: A civil szervezetek is bejelentkezhetnek

„Elsődleges célunk a figyelemfelhívás: szeretnénk bemutatni, hogy a piac területének tervezett csökkentése negatív következményekkel jár mind a kiskereskedők, az őstermelők, mind pedig a vásárlók, a fogyasztók számára. Attól tartunk, ha az önkormányzat jelenlegi szándékai valósulnak meg, hosszú távon sem lehet már a Mars téren szabadtéri piac. A csarnokban történő árusítás a rezsiköltségek miatt pedig értelemszerűen jóval drágább, ráadásul véleményünk szerint kevésbé higiénikus is, mindenképpen jó lenne tehát megvizsgálni, nem lehetne-e a tervezett nagycsarnokot nyitható-zárható oldalfalakkal ellátni” – fogalmazott Málovics. A Védegylet szegedi csoportjának tagja veszélyesnek tartja azt is, hogy az eddig napvilágra került tervek szerint egy vagy két kereskedelmi célú épület is létesülne a területen: mégpedig a jelenlegi buszpályaudvar, valamint esetleg az U pavilon helyén. Ha ez megvalósul, ellehetetlenülnének a minőségi hazai terméket kínáló piaci őstermelők és a kiskereskedők. „Nem véletlen, hogy az állami főépítész is átgondolatlannak minősítette a szegedi önkormányzat fejlesztési terveit. Nem készületek például hatástanulmányok az átalakításokkal kapcsolatban. Az ügy most visszakerült az újratervezés fázisába, abba a szakaszba, mikor civil szervezetek is bejelentkezhetnek véleményezésre az építési irodán. Reméljük, hozzánk hasonlóan minél többen élnek majd a lehetőséggel” – fejtette ki. A Mars térre tervezett parkolók száma és a buszpályaudvarnak a Móravárosi körútra költöztetése miatt is aggódnak a civilek. „Az önkormányzat azt ígérte, csökkenti a belváros légszennyezettségét. Nem látunk viszont hatástanulmányt azzal kapcsolatban, milyen forgalmat generál a felújított Mars térre elképzelt 600 férőhelyes mélygarázs és 300 parkoló. A buszpályaudvar helyének kijelölésekor pedig véleményünk szerint figyelembe kellene venni azt is, hogy mivel Szeged a régió központja, rengetegen járnak be ide nap mint nap munkahelyre, hivatalokba, iskolába, s nem szerencsés durván megnövelni utazási idejüket és költségeiket” – mondta Málovics.

A Védegylet szerint figyelembe kellene venni a lakosság érdekeit és véleményét

A Védegylet szegedi csoportjának álláspontja szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy regionális önellátásra rendezkedjünk be. Mindez a piac teljes területének megőrzését vagy további növelését indokolja. Egy biopiaci rész kialakítását például mindenképpen szükségesnek tartanák. Málovics György elárulta: hét pontban fogalmazták meg tiltakozásuk okait, illetve kéréseiket-követeléseiket, ezeket foglalták össze az aláíróíveken: „Szeretnénk, ha demokratikus módon, alternatívák felállításával, a lakosság véleményének és érdekeinek figyelembevételével, nyílt tervezési eljáráson keresztül történne a Mars tér fejlesztése. Fontos, hogy a piac területe egy négyzetméterrel se csökkenjen, ne létesítsenek a területen nagyszámú parkolót, illetve kereskedelmi célú épületeket. Kérjük az önkormányzatot, gondolja át a buszpályaudvar elköltöztetésének hátrányait, valamint tekintse közfeladatának, hogy árusítási lehetőséget teremtsen az olcsó, jó minőségű helyi élelmiszernek.” A Védegylet szegedi csoportjának képviselője hozzátette: bíznak benne, hogy sikerül alternatív nyilvánosságot teremteniük, hiszen az emberek nagy része eddig csupán a szegedi városvezetés szándékait alátámasztó PR-cikkeket olvashatott a Mars tér fejlesztéséről. „Igenis hiszünk benne, hogy civil szervezetek és magánszemélyek politikai nyomást gyakorolhatnak az önkormányzatra. Ennek érdekében alternatív lakossági fórumot is tervezünk, s maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló jogi lehetőségeket” – ígérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.