Kultúra

Újjászületett Hauff Gólyakalifája Szegeden

Újjászületett Hauff Gólyakalifája Szegeden

2009. február 12., csütörtök
Újjászületett Hauff Gólyakalifája Szegeden

Hét év után ismét bábszínpadra állította Szegeden Wilhelm Hauff Gólyakalifa című meséjét Galkó Balázs; bár az előző feldolgozás is nagy sikert aratott, a színész-rendező mégis egy új produkcióval készül meglepni a vasárnapi bemutatón a Kövér Béla Bábszínház közönségét.

Galkó Balázs,

aki dramaturgként is jegyzi az előadást, a Gólyakalifa történetét mindenkinek ajánlja, aki szereti a varázslatot, a mesét és a titkokat. Mint az MTI-nek elmondta, először hét évvel ezelőtt kereste meg a szegedi Kövér Béla Bábszínház vezetője, hogy készítsen egy produkciót. Így választotta a Gólyakalifát, amelyet egy csodálatos történetnek tart, és amelynek bábváltozata akkor óriási sikert aratott.

Wilhelm Hauff

meséje azonban idén új formában kerül a nézők elé: a szövegkönyvet kissé átírta, a rendezés is új, változott a tempó, és a bábokat, valamint a díszletet is felfrissítették - mutatott rá a művész. A rendező szerint nagy kihívás a kicsiknek dolgozni, hisz ők még igazán őszinték, és ha valami nem köti le a figyelmüket, azt érzékeltetik is. A felnőtteknél már nem ez a helyzet. Magyarországon a nézők nem merik vállalni nyilvánosan véleményüket, nincsenek igazi katarzisok egy előadás után, és nincsenek nagy bukások sem. A gyerekek ezzel szemben, ha unalmas a produkció, akkor azonnal nyüzsögni kezdenek - jegyezte meg Galkó Balázs. A Gólyakalifa című mese főhőse a bagdadi palotája udvarán halálosan unatkozó fiatal kalifa. Hűséges nagyvezíre értetlenül nézi, amint gazdája uralkodás helyett csak kedvenc állatait, a bagdadi gólyákat csodálja napestig. Egy bűvös szelence és a hozzá tartozó varázsszó őt is gólyává változtatja, így rövidesen egy kéményen gubbasztva találjuk, amint sóvárogva nézi palotája udvarát. A Gólyakalifát a vasárnapi bemutatót követően februárban még hat alkalommal láthatják Szegeden a kisebbek és a nagyobbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.