Közélet

Egy sportpályáért az állammal, várossal és a SZVSE-vel pereskedik a Szeviép

Egy sportpályáért az állammal, várossal és a SZVSE-vel pereskedik a Szeviép

2009. január 28., szerda
Egy sportpályáért az állammal, várossal és a SZVSE-vel pereskedik a Szeviép

Fotó: Gémes Sándor

Még az elmúlt év októberének közepén a Szeviép cégcsoport elsőrendű alperesként beperelte a SZVSE sportegyesületet, másod-, harmad- és negyedrendű alperesként pedig a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatát. A cég - több sikertelen próbálkozás után - így szeretné tulajdonba venni a vasutas sportegyesület értékes ingatlanját.

A peranyagban a Szeviép cégcsoport az általa és az egyesület által megkötött opciós szerződésre hivatkozva kérte a SZVSE-pálya tulajdonjogának a saját részére történő megállapítását. Az építőipari vállalat arra hivatkozva tart igényt a területre, hogy a megkötött opciós szerződést részben teljesítették, azok a feltételek pedig, amelyek nem teljesültek, nem az ő felelősségükből hiúsultak meg. A hétfői tárgyaláson a város és a Szeviép cégcsoport jogi képviselete nem jelent meg. A cég a

Lakatos Péter

bíró által felolvasott nyilatkozatában kérte a per szüneteltetését, hivatkozva arra, hogy a kérdéses terület egy részére kisajátítási eljárást írt ki a város, az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyberuházás egy szakaszának építése miatt. Szeged város önkormányzata pedig jognyilatkozatában kifejtette, hogy nincs kifogása sem a per tárgya, sem a per szüneteltetése ellen.

Az érvénytelen szerződés sem teljesült

A vagyonkezelő jogi képviselője szerint a cég által hivatkozott szerződések nem léptek hatályba, így nem lehet megállapítani a cég részére a tulajdonjogot. Az egyesület ügyvédje pedig úgy érvelt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez nem érkezett meg az opciós szerződéssel kapcsolatos beadvány, így a vagyonkezelő nem foglalt állást a szerződéssel kapcsolatban, ezért az nem is léphetett érvénybe. Ráadásul az egyesület felé a Szeviép nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt feltételeket, hiszen jelentősen kisebb csereingatlant adott volna át az egyesület számára annak sportingatlanáért. Szerettük volna megszólaltatni a cég jogi képviselőjét, többek között arra voltunk kíváncsiak, honnan értesültek az elidegenítési eljárásról, mert a felolvasott önkormányzati nyilatkozat szerint a város még csak most indítja majd el azt, ráadásul az egyesület ügyvédje szerint erről a SZVSE-t „elfelejtették" értesíteni. Megkeresésünkre a jogi képviselő azt mondta, hogy nem nyilatkozhat megbízója hozzájárulása nélkül. Felhívtuk a SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt. titkárságát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy felhatalmazást csak a tulajdonosok adhatnak, de ők jelenleg külföldön tartózkodnak.

Mamutáruházak tartanak a SZVSE-pálya felé

A SZVSE részéről többen úgy vélekednek, hogy a szüneteltetéssel és talán az egész perrel a Szeviép időt akar nyerni, hiszen a terület tulajdonlapjára bejegyzik, hogy az per alatt áll, így a tisztázatlannak tűnő tulajdonviszonyok elriaszthatnak egy valamikori vevőt. A nevük elhallgatását kérő egyesületi tagok szerint nem véletlen, hogy a város nyilatkozatában egyetért a szüneteltetéssel, illetve az sem, hogy a város tavaly év végén visszavonta a SZVSE szakosztályainak előzőleg már odaítélt sporttámogatásokat. Az egyesület ügyvédje hozzátette, a perhez csatolt dokumentumokból az is kiderült, hogy a Szeviép előszerződést kötött a SZVSE ingatlanjára tervezett több nagyáruházzal. „Nagyon fontos egyeseknek az ingatlanunk, ezért ki akarnak minket éheztetni, ellehetetleníteni a működésünket, megfúrni az elnökséget" - nyilatkozta kétségbeesetten portálunknak az egyik egyesületi tag. Az ügy, illetve a per fejleményeiről a továbbiakban is beszámolunk a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.