Kultúra

A sokféleség laboratóriuma - kiállítás a soknemzetiségű Bácskáról és Bánságról

A sokféleség laboratóriuma - kiállítás a soknemzetiségű Bácskáról és Bánságról

2008. december 19., péntek
A sokféleség laboratóriuma - kiállítás a soknemzetiségű Bácskáról és Bánságról

Fotó: Gémes Sándor

A sokféleség laboratóriuma címmel nyílt a soknemzetiségű Bácska és Bánság történelmét bemutató tárlat pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítást az ötletgazda Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, Zombori István múzeumigazgató, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, Zakar Péter nyitotta meg.

A huszonkét tablóból álló kiállítás a magyar államalapítás korától napjainkig - térképek, dokumentumok, fényképek és szöveges magyarázatok segítségével - mutatja be, miként alakult a ma főként a Vajdasághoz tartozó Bácska és Bánság történelme, társadalmi és gazdasági viszonyai. A tárlat anyagát

Becsey Zsolt

néppárti európai parlamenti képviselő kezdeményezésére állították össze a szegedi múzeum történészei. A kiállítás angol változatát először Brüsszelben, az Európai Parlament épületében mutatták be idén májusban, magyar nyelvű változata pedig Szeged előtt Nagyváradon volt látható. Becsey Zsolt elmondta, hogy minden EP-képviselőnek öt éves mandátuma alatt lehetősége van egy kiállítást bemutatni. Becsey tárlatának célja az volt, hogy segítsen megváltoztatni azt a főként tájékozatlanságból fakadó érzéketlenséget, amely gyakran érvényesül az európai döntéshozók magatartásában a nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatban. A tárlat a nemzetiségi sokszínűség eredetének bemutatásával igyekszik meggyőzni a látogatókat arról, hogy ez olyan érték, amely érdemes a megőrzésre. A kiállítást mind Brüsszelben, mind Nagyváradon érdeklődéssel fogadták - közölte a politikus, aki bízik abban, hogy jövő év elején Szabadkán is látható lesz a tárlat anyaga, amelynek hamarosan elkészül a francia és német nyelvű változata is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.