Közélet

Román-magyar csúcs: csak a biztonság verte a barátságot

Román-magyar csúcs: csak a biztonság verte a barátságot

2008. október 22., szerda
Román-magyar csúcs: csak a biztonság verte a barátságot

Fotók: Gémes Sándor

Egy kisebb csoport bekiabálásokkal zavarta meg Gyurcsány Ferenc magyar és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök Széchenyi téri és Kárász utcai sétáját. A Gyurcsány nyilvános szerepléseit immár hagyományosan kísérő szitkozódásokat komoly médiaérdeklődés követte, Géczi József Alajos (MSZP) országgyűlési képviselő oda is vetette a magyar kormányfőt egyebek mellett hazaárulónak tituláló fiataloknak, hogy „csináljátok csak, most jó a sajtótok". Az egyik, vélhetően a negyedik együttes magyar-román kormányülés tiszteletére borbélynál járt „verőlegény" emelkedett humorral leszarházizta az elégedetlenkedőket. Atrocitás nem történt, de nem is történhetett, hiszen az eseményt példátlan, vagy még inkább példás biztonsági intézkedések kísérték. A résztvevők arcán fülig ért a mosoly, a színfalak mögött talán még a magyar-román barátság örök kontinuitásának elméletét is elfogadták.

Egyfajta biztonságtechnikai bemutató szemlélői lehettek azok az újságírók, akik bebocsátást nyertek a kedden Szegeden megtartott negyedik román-magyar együttes kormányülés helyszíneire, a városházára, illetve környékére, a Széchenyi térre, a Kárász utcára és a Klauzál térre. Megszámlálhatatlan rendőr és a két ország köztársasági őrezredének tagjai vigyáztak a két kormány tagjainak biztonságára, de akadt itt bombaszakértő, a civil ruhás testőrök mindenféle típusa és a „tömeget" kamerázó szakembergárdát is igénybe vették - a gigantikus fekete esernyőkkel és aktatáskapajzsokkal felszerelt erős emberekből pedig még a házasságkötő teremben tartott sajtótájékoztatóra is jutott. Pedig a „véletlenszerűen előre kiválasztott" kérdezők miatt még a verbális nyilaktól sem kellett tartani, a szigorú és aprólékos átvilágítás miatt pedig aligha juthatott be bármiféle „veszélyhordozó" is a városházára: tojás is csak keményre főve, a sajtómunkások szendvicsein volt az épületben...

Az előzetes igen: kimondták az eljegyzést

A kétórás együttes kormányülés

Gyurcsány Ferenc

és

Calin Popescu Taricenau

beszédeivel indult. A magyar kormányfő a két ország közötti megbékélésről beszélt, az elmúlt négy esztendőt áttörésként értékelve a kétoldalú kapcsolatok terén. Román kollégája a közös érdekek mentén történő regionális együttműködés, a határokon átívelő programok fontosságát hangsúlyozta. A két miniszterelnök az ülést követő sajtótájékoztatón négy nyilatkozatot és egy egyezményt írtak alá a kormányok képviselői: ezek a magyar-román operatív programban való részvételről, az ezzel kapcsolatos határ menti fejlesztésekről, a Duna-térség fenntartható fejlődésének biztosításáról, az Európai Unió klíma- és energiacsomagját érintő közös állásfoglalásokról, a határokat átlépő bűnözés leküzdése elleni küzdelemről, valamint a határ menti egészségügyi együttműködés további feladatairól szóltak. A sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hosszú évtizedek után végre nem a kölcsönös sérelmekről, hanem az építkezésről szól a román-magyar viszony. Ez szerinte egyebek mellett annak köszönhető, hogy a két országban nem a „nemzeti előítéletekre építő" kormányok vannak hatalmon. Calin Popescu Tariceanu még rátett egy lapáttal a „Ki tudja jobban dicsérni a másikat?" című játékban: azt mondta, a két ország legalábbis eljegyezte egymást a szegedi házasságkötő teremben.

Néhányan a magyar kormányfőt szidalmazták

A jövendő házasok a frigyre készülve több fontos kérdésben is a kooperáció mellett tettek hitet. Így kiemelt témaként kezelték a vasúti, közúti és az energiahálózati összeköttetés fejlesztését. Ami a csongrádi megyeszékhelyet közvetlenül érintő beruházásokat illeti, szó esett arról, hogy a közeljövőben Szeged és Arad között megvalósul a gázhálózatok összekapcsolása, illetve előirányozták a Fiume és Konstanca közötti vasúti fővonal kialakítását is, ennek részeként pedig új pálya létesítését Szeged és Temesvár között. A remények szerint mindez a következő évtized közepére realizálódhat. Magyarország megvizsgálja továbbá Románia azon kérését, hogy Makó és Nagylak között is autópálya, ne pedig gyorsforgalmi út épüljön.

A program további részeként a két miniszterelnök közösen megkoszorúzta a

Kossuth

és

Balcescu

által 1849-ben kötött megbékélési egyezmény Klauzál téri emléktábláját. Útban a Klauzál tér felé, a Széchenyi téren és a Kárász utcán egy kisebb csoport Gyurcsány Ferenc lemondását követelte, egyebek mellett hazaárulónak nevezve a kormányfőt. A román és a magyar résztvevők a koszorúzást követően a jól megszolgált ebéd elköltéséhez gyülekeztek a Tisza Szállóban, a biztonsági szolgálat - melynek „karmai közül" Gyurcsánynak sikerült „kimentenie" egy láthatóan elérzékenyült idős hölgyet - kitartó kísérete mellett a hangoskodók is útitársul szegődtek. Egyes járókelők szimpátiájukról biztosították a fiatalokat,

Géczi József Alajos

MSZP-s honatya azt mondta nekik, érdemes csinálniuk, hiszen most jó a sajtójuk, az egyik marcona testőr viszont kicsit durvábban fogalmazta meg véleményét a kis társaságról... Minden jó azonban, ha a vége jó: semmiféle rendbontás nem rontotta el a két kormány tagjainak étvágyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.