Bulvár

Kiállítás a diszkóbalesetek megelőzése érdekében

Kiállítás a diszkóbalesetek megelőzése érdekében

2008. október 13., hétfő
Kiállítás a diszkóbalesetek megelőzése érdekében

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

Diszkóbalesetek túlélőinek visszaemlékezései alapján ismerkedhetnek meg a látogatók egy kiállításon azzal, milyen események vezettek egy-egy közlekedési tragédiához; a Tiszta Fejjel a diszkóbalesetek ellen című tárlat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában nyílt hétfőn.

A kiállításon látható tablók szerint nehéz pontos statisztikát készíteni a diszkóbalesetekről, a becslések szerint azonban évente mintegy kétszáz ilyen eset történik Magyarországon. A rendőrség azokat a péntek és szombat éjszaka bekövetkező baleseteket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeknek főként tízen- és huszonévesek az áldozatai. A jellemzően sok súlyos sérülttel járó és gyakran halálesettel végződő baleseteknél a sofőr alkohol vagy kábítószer fogyasztását követően ült a volánhoz. A fiatalok útvonala egy-egy szórakozóhelyhez köthető, s a balesetek kialakulásában közrejátszik a túlzottan nagy sebesség is. A komolyabb sérülések oka emellett sokszor az is, hogy a sofőr és az utasok nem használják a biztonsági övet. Tavaly a személyi sérüléssel járó balesetek 13,2 százalékában szerepet játszott az ittas vezetés.

Lukács János

dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány a megnyitón elmondta, hogy noha már hosszú hónapok óta az ittas vezetéssel kapcsolatban érvényben van a zéró tolerancia, a rendőröknek országosan naponta negyven, Csongrád megyében pedig három sofőr jogosítványát kell elvenniük, mert a szonda alkohol fogyasztását mutatja ki náluk.

A kiállítás megnyitóján a megyei rendőr-főkapitányság, az SZTE Hallgatói Önkormányzat és a szegedi Rotaract Club vezetői, valamint

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök aláírták a Chartát a Józan közlekedésért, amely szerint valamennyi rendelkezésre álló eszközzel küzdenek a tűrhetetlenné váló ittas vezetés ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.