Kultúra

Ismeretlen ismerősök Újszegeden

Ismeretlen ismerősök Újszegeden

2008. október 7., kedd
Ismeretlen ismerősök Újszegeden

A bennünk élő dalok, amelyeket nem is olyan könnyű énekelni

Fotók: Gémes Sándor

Hétfő este az újszegedi Rendezvényházban adott koncertet az Ismerős Arcok nevű zenekar. Az együttesnek már négy nagylemeze és egy koncert DVD-je van. A fellépés előtt a banda basszusgitárosával, Galambos Nándorral beszélgetett a SZEGEDma.hu a magyarságról és a zenéről.

„A beskatulyázás elkerülhetetlen, de nem szeretjük, és ahol lehet, ott megpróbáljuk elmagyarázni, hogy nem egy szemellenzővel járó zenekar vagyunk, de természetesen felvállalunk bizonyos eszméket, erkölcsi értékeket" - válaszolt a zenekar egyik alapítója arra a kérdésünkre, nem fél-e attól, hogy a szövegek miatt a közvélemény egy bizonyos réteghez köti majd mondanivalójukat. „A dalaink politikai, világnézeti hovatartozástól függetlenek, egyszerűen csak felvállaljuk magyarságunk, és a népünk problémáiról, érzéseiről zenélünk. Szerintünk ezekről a kihalóban félben lévő dolgokról, mint például a hazaszeret, a magyarságtudat, érdemes beszélni, hiszen egyre inkább aktuális e téma.

A nemzeti öntudat mint lázadás?

Arra felvetésre, hogy a zenéjükben ugyanakkor olyan sokszínűség tükröződik, amit nem könnyű egy gyufás skatulyába szorítani,

Galambos Nándor

úgy válaszolt, ebből is látszik, milyen sokfélék és mennyire nyitottak a világ felé; mindenkinek a saját személyisége szólal meg a hangszerek „torkaiból". A rockzenén kívül a blues, a pop és néhol egy kis dzsessz, sőt még a népdal is megtalálható az Ismerős Arcok repertoárjában.

„Mintha a nemzeti érzület manapság nem természetes jelenség, hanem egyfajta lázadás megnyilvánulása lenne" - jegyzem meg.

„Így van, és ez nagyon problémás" - folytatta a zenész. „Mondok egy példát. Az október 6-ai koncert előtt is jöttünk volna Szegedre játszani egy rendezvény kapcsán, de akkor szembesülnünk kellett azzal, hogy a mi zenénket szívesebben raknák perifériára - egy-egy nemzeti ünnepre például zenei aláfestésnek -, mintsem hogy fesztiválokon, kulturális programok keretében szerepeljünk. Olyan aggályokat hallottam, miszerint nem biztos, hogy odavaló, túl direkt módon beszélünk bizonyos dolgokról és így tovább. Furcsa és elgondolkodtató hogy most a nemzetiségünk felvállalása számít lázadásnak. De a zenekarnak van egy küldetéstudata, és amíg bírjuk erővel, zenélünk" - zárta gondolatait egy nagyon fontos mondattal Galamos Nándor.

Erdély, Wass Albert és egy nagylemez

A további tervekkel kapcsolatban egy erdélyi túráról mesélt. Két hét múlva utaznak Székelyföldre, és Simó József barátjukkal - aki a Czegei Wass Alapítvány magyarországi elnöke - egy színházi jellegű, zenés előadást mutatnak be. „A dalaink együtt hangzanak el Wass Albert gondolataival, hiszen idén a székely író születésének 100. évfordulójára emlékezünk" - így a rockzenész. „Ezért a kézdivásárhelyi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi előadás egy ünnepi programsorozathoz kapcsolódik. Erdélyben a zenénk mintha hazaérkezne, az ottani magyarságnak a mi dalaink érzülete természetes állapot, nem lázadás, mint Magyarországon. Bár most annyiban más a helyzet, hogy

Wass Albert

nevével kiállni, és ehhez kötődő estet rendezni még mindig nem olyan könnyű Romániában. Magyarországon is megosztja az író személye a társadalmat, Erdélyben ez még fokozottabban van jelen, hiszen az ottani román lakosság szemében még háborús bűnösként jelenik meg Wass Albert. Meg is akarták hiúsítani a rendezvénysorozatot, de szerencsére nem sikerült." A távlati tervekkel kapcsolatban Galambos Nándor azt mondta, hogy egy DVD-t szeretnének kiadni ennek az évnek a koncertanyagaiból, és ha minden jól megy, karácsonykor már a boltokba kerülhet. Jövő évben pedig egy nagylemezt tervez a banda, amit egy koncertkörúton mutatnak majd be az ország tíz-tizenöt legnagyobb városában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.