Közélet

A Fidesz szerint van válasz a pénzügyi válságra

A Fidesz szerint van válasz a pénzügyi válságra

2008. október 10., péntek
A Fidesz szerint van válasz a pénzügyi válságra

Fotó: Gémes Sándor

A konvergenciaprogram hiteltelenné vált, a beterjesztett adó- és költségvetési törvény pedig nem oldhatja meg a világméretűvé váló pénzügyi válság hazai következményeit – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója és Gyimesi László, a párt szegedi elnöke tartottak. A frakcióigazgató a szegedi Fidesz taggyűlésének díszvendégeként érkezett a megyeszékhelyre.

A kormány nem tudja felmérni a probléma nagyságát, az adótörvény és a költségvetési törvény nem alkalmas arra, hogy választ adjon a világméretűvé pénzügyi problémákra – fogalmazott

Répássy Róbert

(képünkön)

, a Fidesz frakcióigazgatója tegnap Szegeden. Hozzátette: a kabinetet hiteltelenné tette, hogy későn reagált a krízisre. A Fidesz szerint létezik megfelelő válasz: az adóterhek jelentős mérséklés (a személyi jövedelemadó és a TB-járulék csökkentése) a kisebb bürokrácia (a közigazgatás racionalizálása, a politikai tisztségviselők, az Országgyűlés létszámának csökkentése), valamint a korrupció elleni küzdelem. Mint kifejtette, a KDNP javaslatát támogatva a családi típusú adózásra történő áttérést is kívánatosnak tartják. Répássy szerint az elmúlt évek látszatintézkedései ellenére Magyarországon nincs korrupciómentes közbeszerzés, ami az ország versenyképességének csökkenéséhez vezet – nem hiába estünk vissza tizenöt helyet egy év alatt egy nemzetközi versenyképességi rangsorban.

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a városvezetés tehetetlensége és vállalkozásellenessége miatt Szeged számos beruházástól esett el, s ha ez a tendencia tovább folytatódik, véglegesen lemaradhat a hasonló adottságokkal rendelkező települések mögött. A SZEGEDma.hu érdeklődésére Répássy Róbert elmondta, a helyi Fidesz-csoport meghívására a taggyűlésen vesz részt, ahol elsősorban a parlamentben folyó törvényalkotási munkáról és aktuális politikai kérdésekről tájékoztatja a résztvevőket. Megkérdeztük, célja-e látogatásának az itteni Fidesz tevékenységének alaposabb megismerése, felmérése. A frakcióigazgató azt felelte, mivel a pártnak ma már nem tisztségviselője, a belső döntésekbe nincs beleszólása, ezért az országos frakció munkája az ő kompetenciája. Végezetül arról faggattuk, mi a véleménye az elmúlt hetekben Csongrád megyében kialakult helyzetről, arról, hogy a megyei közgyűlés elnöke és a főjegyző közötti vitás eset erősen megosztotta az itteni jobboldalt, s többen is

Magyar Anna

lemondását követelték, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy ezzel egy időben

Arnóth Sándor

országgyűlési képviselő egy vállalhatatlan bekiabálás miatt visszaadta mandátumát. Répássy válaszában úgy fogalmazott: nem ismeri a konkrét ügy részleteit, de az ilyen jellegű problémákat szerinte helyi szinten tudják megítélni a Fidesz testületei. Ezek feladata eldönteni, számukra elfogadható-e, tartható-e egy álláspont, döntés vagy cselekedet, ebbe felülről kár lenne beleszólni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.