Szórakozás

Kutatók Éjszakája: "A tudomány életközeli oldala..."

Kutatók Éjszakája: "A tudomány életközeli oldala..."

2008. szeptember 25., csütörtök
Kutatók Éjszakája: "A tudomány életközeli oldala..."

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken immár harmadik alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját (KÉ), mely az Európai Bizottság által támogatott, egész napos, fesztiváljellegű eseménysorozat. A rendezvény céljaként a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítését jelölik meg, elsősorban a fiatalok körében. Szegeden is számos helyszín várja az érdeklődőket, mindenekelőtt megnyílnak a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumai és előadótermei is.

Kutatunk és éjszakázunk: Európa-szerte számos helyen ragyognak majd szó szerint a kutatások helyszínei. Magyarországon tizenöt város több mint háromszáz programmal várja az érdeklődőket - informál

a rendezvény honlapja.

Szeged is dúskál a tudományt, a kutatást népszerűsítő, szórakoztató programokban, melyekből néhány helyszínt előzetesen felvillantunk.

Induljunk a magasból...

A Kutatók Éjszakáján a szegedi csillagászközösség tagjai három helyszínen fogadják az érdeklődőket. 19 és 21 óra között a Dóm tér 9. szám alatti épület nagy előadótermében (Budó-terem)

Szatmáry Károly

és

Szabó M. Gyula

tart vetített képes előadást az űrkutatás illetve a csillagászat újdonságairól, míg - ezalatt - a Dóm téren felállított távcsövekbe is belekukkanthatnak az arra járók - tudjuk meg

Szalai Tamás

csillagász doktorandusztól, aki a Szegedi Csillagvizsgálóban több munkatársával sötétedéstől egészen éjfélig várja a látogatókat. "A látványos előadások és az obszervatórium eszközparkjának megtekintése mellett jó idő esetén lehetőség lesz bolygók, csillaghalmazok, kettőscsillagok, csillagködök és galaxisok nagytávcsöves megfigyelésére, valamint - lézerpálcás "túravezetés" révén - az éppen látható csillagképeket is megismertetjük a nagyközönséggel. Reméljük, péntek éjjel sokan térnek majd nyugovóra azzal a tudattal, hogy az Univerzum szépségeit csodálva fedezték fel a tudomány életközeli, izgalmas, emberi oldalát" - emeli ki Szalai Tamás.

„Valami egészen más..."

De a "földhözragadtabb" érdeklődőknek is bőséggel kínálkoznak programok, akár a nyitott laboratóriumokban, vagy a Dóm téren, ahol szintén lehet majd kísérleteket végezni; akár a Füvészkertben, ahol éjszakai kalandtúrát szerveznek. A fizikus érdeklődésűek például a Fizika Szakmódszertani Csoport kínálatából válogathatnak, melynek három fő pillére van. 17 órától a Budó-tanteremben kísérletes előadás lesz megtekinthető ("Barangolás nagyon meleg és nagyon hideg tájakon" címmel), ennek során olyan szokatlan, látványos jelenségeket, kísérleteket láthatunk, melyek házilag nem elvégezhetőek (például a folyékonynitrogén-szükséglet,vagy a nyílt láng használata miatt). 19 órától a nyitott laborokban - fizika tanár szakos hallgatók irányítása mellett - az érdeklődők maguk is elvégezhetnek kísérleteket, és kipróbálhatnak fizikai játékokat is. Három teremben harmincnál is több érdekes feladat várja a vállalkozó szelleműeket - tájékoztat a fizikusok háza tájáról

Kopasz Katalin

, a Kísérleti Fizikai Tanszék PhD-hallgatója. "Este tíz óra és éjfél között a Szent István téri Víztorony hetedik emeletén kiállított muzeális, de a mai napig üzemképes fizikai demonstrációs eszközöket mutatunk be működés közben. A hely szelleme különösen elősegíti a múltbéli hangulat felidézését" - mondja Kopasz Katalin. A szint korlátozott befogadóképessége miatt ez utóbbi program regisztrációköteles. "Péntek este megmutatjuk: a fizika nem csak újrahasznosított papírra nyomtatott képletek tömkelege, hanem valami egészen más" - összegez a doktorandusz.

A biológusok közül a Mikrobiológia Tanszék tart előadásokat, melyeken számos általános, de érdekes kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők. A cél itt is a közérthetőség, a figyelemfelkeltés és a szórakoztatás, így az előadások csak a legszükségesebb szakmaiságot tartalmazzák. A rendezvény honlapján található

részletes programról

itt is érdemes tájékozódni, mert bizonyos programokra - például a mikroszkópozásra -, illetve előadásokra a korlátozott lehetőségek miatt előzetes regisztráció szükséges. A biológus előadások Újszegeden, a Mikrobiológia Tanszéken (Közép fasor 52.) zajlanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.