Közélet

KDNP: Szegeden a befektetők érdeke az első

KDNP: Szegeden a befektetők érdeke az első

2008. szeptember 25., csütörtök
KDNP: Szegeden a befektetők érdeke az első

Fotó: Gémes Sándor

A szegedi pszichiátriai gondozó jövőjével kapcsolatban tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Kalmár Ferenc, a KDNP helyi frakcióvezetője és Haág Zalán, a párt önkormányzati képviselője. A politikusok szerint az egészségügyi integrációval nem lett jobb a városi ellátórendszer, s az is felháborító, hogy a városvezetés a befektetők kénye-kedve szerint dönt ingatlanvagyonának értékesítéséről.

Haág Zalán

szerint káros következményekkel jár, hogy az önkormányzat átadta az egyetemnek kórházát és rendelőintézetét, hiszen míg más településeken több fenntartó - a város, a megye, a MÁV stb. - egészségügyi ellátórendszere is a betegek rendelkezésére áll, addig Szegeden gyakorlatilag nincs választási lehetőség. Ráadásul - ami még nagyobb baj - az önkormányzat hosszú időre elveszítette azt a lehetőséget, hogy érdemben befolyást tudjon gyakorolni az egészségügyi intézmények működtetésébe. Az elmúlt egy év pedig nem győzte meg a kereszténydemokratákat az integráció előnyeiről, hiszen az új klinikai tömb felépítése továbbra is bizonytalan, tervezett ágyszáma folyamatosan csökken, a várólisták viszont egyre hosszabbak, s a bevallottan krónikus szakorvos- és ápolóhiány mellett az elmúlt félévben 230 millió forinttal növekedett adósságállomány is nehezíti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ helyzetét. „Ilyen helyzetben hogy lehet magasabb színvonalról beszélni? Nem ez szerepelt

Botka László

választási programjában, erről nem kérdezték meg a szegedieket" - fogalmazott a képviselő.

Kalmár Ferenc

hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a városvezetés a befektetők érdekei szerint határoz egy-egy ingatlanjának értékesítéséről, vagyonának magánkézre játszásáról. A Ligetfürdő vagy az Etelka sori városi stadion ügyéhez hasonlóan ez történik a frakcióvezető szerint az I-es kórház esetében is, melyre korábban pályázatot írtak ki, ám a pénteki közgyűlésen ezt a lehetséges beruházó igényeinek megfelelően kívánja módosítani a baloldali többség: immár a Pulcz utcai pszichiátriai gondozóval együtt hirdetnék meg az épületegyüttest, kicsit több mint 1.2 milliárd forintos alapáron. Ezt egyébként szeptember elején a polgármester jelentette be az egyetem vezetésével közösen tartott sajtótájékoztatón. Az egyetem és a város megegyezése értelmében az állami tulajdonban lévő Pulcz utcai gondozót a város 300 millió forintért venné meg, ezt a pénzt az egyetem kapná, s ebből állná a pszichiátriai gondozó átköltöztetését a Kátay utcai korábbi nővérszálló épületébe. Korábban - mondta el Kalmár - ezt az ingatlant is értékesítésre jelölte ki az önkormányzat, ám nem akadt rá jelentkező, ami rossz állapota mellett annak is köszönhető, hogy egy olyan egészségügyi intézmény működik benne, amit nem tudnak máshová költöztetni. A frakcióvezető szerint aggályos a tervek kivitelezése. Egyáltalán nem lehet tudni, hogy a nővérszálló épülete alkalmas-e a pszichiátriai gondozó céljaira, illetve arra vonatkozólag sem ismertek számítások, vajon a 300 millió forint elég lesz-e az átköltözésre és a felújításra. Ezzel kapcsolatban is komoly vita várható tehát a pénteki közgyűlési ülésen, melyről a SZEGEDma.hu természetesen részletesen beszámol majd olvasóinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.