Bulvár

Egyre többször kérnek segítséget a családon belüli erőszak áldozatai

Egyre többször kérnek segítséget a családon belüli erőszak áldozatai

2008. szeptember 17., szerda
Egyre többször kérnek segítséget a családon belüli erőszak áldozatai

A családon belüli erőszak az utóbbi időben nem feltétlenül lett több, inkább nagyobb nyilvánosságot kap és többen kérnek segítséget, a társadalmak pedig kevésbé tűrik el az extrém eseteket - mondta Temesvári Beáta pszichiáter szerdán Szegeden, a Szociális és Munkaügyi Intézet megbízásából a témában rendezett konferencia kapcsán az MTI-nek.

A szakember hangsúlyozta, hogy a családon belüli erőszak magában foglalja a fizikai bántalmazást, amibe beletartozhat a szexuális visszaélés, illetve akár a gyermek megölése is. Emellett jelen van a pszichés bántalmazás, ami a sértéstől a megalázásig terjedhet, de ide tartozhat az elhanyagolás, lekezelés is.

Temesvári Beáta

kiemelte: a helyzeteket súlyosbítja, hogy az áldozatok sokszor magukat hibáztatják a történtekért, miközben zsarolják vagy megfélemlítik őket. Ezekből a helyzetekből nehéz lelkileg menekülni, a fizikai bántalmazást tudják az áldozatok a legkönnyebben feldolgozni. Hozzátette, hogy sok esetben maguk a verést elszenvedők is bántalmazó szülőkké válnak. Gyakran azonosulnak az agresszorral, azaz megpróbálják felmenteni őt a cselekmény alól, és találnak ideológiát arra is, hogy megérdemelték a jobbító szándékból történt erőszakot. A kutatások szerint a nők az elsődleges célpontok, majd a gyermekek és az idősek következnek.

Billus Daniella

, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője előadásában elmondta: a probléma megoldására kríziskezelő hálózatot hoztak létre. A kilenc központba telefonos bejelentkezéssel juthatnak be az érintettek, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat értesítésével. A házak egy hónapig fogadják a rászorulókat, és maximum egy hónapig lehet meghosszabbítani az ott tartózkodást. Ez idő alatt szakemberek foglalkoznak az érintettekkel, részt vesznek a munkában védőnők, rendőrök, önkormányzatok, illetve jogi képviselők. Tavaly a kilenc helyszínre több mint 1300-an jutottak be, a felvétel kilencvennyolc százaléka volt indokolt - mondta a szakember, hozzátéve: az érintettek közül egyre több a nagycsaládos. Működik egy Krízisambulancia is, hiszen sokan vannak, akiknek a problémái pillanatnyi jellegűek és akik nem igényelnek azonnali kiemelést, de tanácsot és információt igen. A hálózatot folyamatosan bővítik a jövőben is, továbbá tervezik a intézmények korszerűsítését. Új elem lesz a félutas kiléptető ház, amelyről három-négy helyen folynak már tárgyalások az országban, ezek általában a helyi önkormányzatok fenntartásában, minisztériumi támogatással valósulnak majd meg. A remények szerint jövőre beinduló programokkal az a cél, hogy előtakarékosság keretében, csúsztatott lakásbérlet fizetésével segítsenek megteremteni az újrakezdéshez szükséges feltételeket - tette hozzá Billus Daniella.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.