Közélet

Gyermekek, akiknek luxus a nyaralás

Gyermekek, akiknek luxus a nyaralás

2008. augusztus 11., hétfő
Gyermekek, akiknek luxus a nyaralás

Két tucat családnak segít most a Karitász

Fotók: Gémes Sándor

Napközis tábort szervezett hátrányos helyzetű gyerekeknek a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász és négy plébániai karitász csoport. A programokat 8-13 éves gyerekeknek rendezik, akik a műhelyfoglalkozások, játékok mellett minden nap más helyszínre kirándulnak. A SZEGEDma.hu is kilátogatott a Karitász Teleki utcai székházába, ahol augusztus 15-ig kezdik napjaikat a gyermekek.

A Karitász mint a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete tevékenységével az egyház társadalmi tanításával összhangban gondoskodik a társadalomban hátrányos vagy krízishelyzetbe került személyekről. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Magyarországon hozzávetőleg Békés és Csongrád megye területét fedi le. Az egyházmegyében 1991-től alakultak meg plébániai karitász csoportok, és ezek koordinálására a karitász központ. A csoportok tagjai önkéntes munkájukkal a helyi - szociális, karitatív - szükségletekre helyi szinten keresnek választ. Jelenleg 43 plébánián működik karitász csoport, körülbelül 450 önkéntessel.

Szélmalom, komp és napsugaras ház

A Teleki utcai Karitász-ház gyerekzsivajtól volt hangos hétfő délelőtt. Az udvaron egy nagy körben ültek a gyerekek, éppen gyilkosost játszottak. Az előtérben nagyobb lányok készítettek bizsuékszereket.

Farkas Márta

, a Karitász munkatársa, a tábor vezetője mosolyogva fogad. „Nagyon jó a hangulat" - mondja vidáman, majd hellyel és kávéval kínál minket. „A gyerekek reggel nyolctól délután négyig vannak itt öt napon át. Még az utazásra sem kell költeni, hiszen egy busz hozza, s viszi őket. Ez egy játékos kézműves- és vándortábor, hiszen a napjainkat a műhelyfoglalkozások mellett mindig más helyszínen töltjük el. Ma a Szent István téri víztoronyhoz látogatunk ki, holnap Kikundoroszmára a szélmalomhoz, szerdán Tarjánban napsugaras házakat figyelünk meg, délután pedig a Tiszára megyünk sárkányhajózni, másnap Tápét ismerjük meg, meglátogatjuk a falumúzeumot, és kompon is fogunk utazni, pénteken pedig Móravárosra utazunk, ahol természetesen megnézzük a vadasparkot."

Érzékelni a mosolyt, nevetést, ölelést

Farkas Márta elmondta portálunknak, hogy ez az első ilyen jellegű nyári tábor, de szeretnének hagyományt teremteni. Az első év az öt segítőnek és a szervezőknek is egyfajta tanulóidőszak, ahol megtapasztalja mindenki, hogyan lehet, s kell-e egyáltalán jövőre bármit is másként csinálni, szervezni. „A gyerekek meghívással érkeztek, a Karitásszal kapcsolatban álló családok 20-25 porontyának adunk most lehetőséget ingyenes táborozásra" - folytatja a tábor vezetője. „Főleg azokat a gyerekeket hívtuk meg, akiknek nehézséget okoz a nyaralás. Megmondom őszintén, hogy lehet nagy célokért küzdeni, éhező afrikiaknak gyűjteni, de nincs annál nagyobb öröm, mikor kicsiben, a közvetlen környezetemben tudok úgy segíteni, hogy érzékelem az eredményt: hallom a nevetést, látom a mosolyt, érzem az ölelést..." Farkas Mártától megtudtuk, hogy a Karitász a Szeged-Csanádi Egyházmegye határon túl szakadt területeivel is megkezdi az együttműködést. Szabadkán és Gyulafehérváron vettek már föl kapcsolatot hasonló segítő szervezetekkel. A tábor megvalósításában a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász és négy plébániai karitász csoport (Kiskundorozsma, Móraváros, Tarjánváros és Tápé) mellett a Cserepes sori pékség, illetve egy pályázat útján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Egészségügyi és Szociális Bizottsága is segített.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.