Közélet

Ellenzéki karnyújtás a városvezetésnek

Ellenzéki karnyújtás a városvezetésnek

2008. augusztus 18., hétfő
Ellenzéki karnyújtás a városvezetésnek

Szegeden csak az összefogás segít

Fotó: Gémes Sándor

Ismét együtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség három megyei választókerületi elnöke hétfőn délelőtt a Fidesz szegedi székházában. Bodó Imre az egyes, Nógrádi Zoltán a kettes, míg Kalmár Ferenc a hármas választókerület vezetőjeként mondta el véleményét, s fogalmazta meg aggályait Szeged jövőjével kapcsolatban. A képviselők összefogást sürgetnek.

Elsőször

Kalmár Ferenc

(KDNP,

középen

) beszélt a pangás éveiről, ismertetve a városvezetés vállalásait s mindazt a keveset, ami azokból megvalósult. Kalmár szerint

Botka László

4-500 új munkahelyet ígért választási programjában, ezzel szemben 2002 októberétől az akkori 4725 regisztrált munkanélküliből idén májusára 5055 lett. Véleménye szerint a Biopolisz program is megbukott, melynek sarköve lett volna az ígért 2000 ágyas új klinikai tömb, amelyből jó, ha egy pár száz ágyas „törpeberuházás" megvalósul.

Cirkusz a Népszabadságban is

Az ország és a város helyzetét

Bodó Imre

(Fidesz,

jobbra

) elemezte tovább, aki legfőbb problémaként a nemzetstratégia hiányát emelte ki. Alkalmi, jóléti és látványfejlesztések tapasztalhatóak csak, amelyek kevés segítséget nyújtanak a gazdasági stabilitás elérése felé vezető úton.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz,

balra

) e gondolathoz csatlakozva példaként említette, hogy már a kormányközeli sajtó is komoly kritikával illette Botkát. A Népszabadságban

Beton és cirkusz

címmel jelent meg egy írás, melyben épp ezt a látványpolitizálást kritizálja a szerző. Mórahalom polgármestere kiemelte, hogy azért is fontos az összefogás, mert Szeged jelenét, közeljövőjét most szinte csak az országos költségvetés határozza meg, hiszen nincs a városnak saját ipara, komoly termelőcége, ezért az országos megszorítások itt hatványozottabban érzékelhetőek.

Paradigmaváltás: közös lobbi

Nógrádi szerint egy nagyfokú paradigmaváltás szükségeltetik a helyi városvezetés politikai filozófiájában ahhoz, hogy Szegedre csábíthassák a munkahelyeket biztosító nagy cégeket, ahogy azt Kecskemét és Debrecen is tette. Szeged gazdasági eltartóképessége csak akkor fejlődhet, ha - hasonlóan a Balaton környéki és északi megyék városaihoz - kormányoldal és ellenzék együtt lobbizik a parlamentben.

Az első lépés borítékban

A három választókerületi elnök ezért most egy parlamenti akciót hirdet, melynek keretében egy levelet juttatnak el

Bajnai Gordonnak

, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek és

Molnár Károlynak

, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek, melyben felajánlják a régió központjait nagyobb beruházások helyszínének, s többek között arra kérik a kormányzatot, hogy határozzák meg azokat a feltételeket, amelyek mentén támogatnák potens beruházók Szegedre települését. „Tudjuk meg végre, mit kell azért tennünk, hogy tőkeerős cégeket csábítsunk a Dél-Alföldre!" - mondta végül Nógrádi. Az ellenzéki politikusok szerint stratégiai kérdésekben együtt kell dolgoznia a két oldalnak. Ők ezzel a levéllel megteszik az első lépést, nyitnak egy együttműködés felé. De a városvezetés és Botka László politikai hangvételén, hozzáállásán is változatni kell ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeres legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.