Bulvár

Jó hangulatú vasutasnap a SZVSE-pályán

Jó hangulatú vasutasnap a SZVSE-pályán

2008. július 13., vasárnap
Jó hangulatú vasutasnap a SZVSE-pályán

Fotók: Gémes Sándor

A pénteki fővárosi központi vasutasnapi ünnepségek után szombaton hét városban, köztük Szegeden az úgynevezett juliálissal folytatódott a vasutasok ünnepe.

Az 58. vasutasnap alkalmából Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szombathelyen, Szolnokon és Szegeden várták a legkülönbözőbb - részben a vasúthoz kötődő - programok az érdeklődőket. Szegeden a SZVSE-pálya volt a rendezvények fő helyszíne. A Klauzál téren kezdődő juliálison a városlakókat a Körös-parti Vasutas Koncert Fúvószenekar invitálta a sportpályára. Lehetett nevezni sörivóversenyre, s a kilátogatók megtekinthették a 7. Országos Vasutas Fotókiállítás képeit. Az épületen belül pedig az esemény egyik főszervezője, a szegedi

Vasúttörténeti Alapítvány

nehezen összegyűjtött és féltve őrzött kincseit - a klasszikus terepasztaltól a virtuális terepasztalig bezárólag mindent, ami a vasúttal kapcsolatos; régi lámpákat, táskákat, egyenruhákat, használati tárgyakat - csodálhatták meg. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere, s ami a családok kikapcsolódását szolgálta. Nagy népszerűségnek örvendett a csokiszökőkút, ahol folyamatos volt a „nyalakodás". Amíg a bográcsokban pörkölt rotyogott, a már hagyományos focitorna alkalmából gyerekek és felnőttek vették birtokba a füvet, rúgták a bőrt. A felnőtteknél szerb és román vendégegyüttesek is érkeztek.

Az ebédhez a Mizsei Family Band adta a hangulatot

Fodor Károly

magyarnóta-énekes közreműködésével. Láthatattak és hallhattak a megjelentek ABBA-show-t, s hastáncosokat, divatbemutató hölgyeket, énekeseket is vendégül látott a színpad. A napot tűzijáték zárta a SZVSE-pályán. A vasutasnap alkalmából különleges bemutatóra is sor került tegnap a csongrádi megyeszékhelyen: kézihajtány száguldozott ugyanis délelőtt Szeged belvárosában a villamossíneken. Annak idején, a kezdetektől fogva sok száz ilyen szerkezetet használtak, most alapítványok (így a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány) őrzik, s mutatják be alkalmanként őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.