Bulvár

Új berendezéssel ellenőrzik a sofőrök pihenőidejét

Új berendezéssel ellenőrzik a sofőrök pihenőidejét

2008. június 13., péntek
Új berendezéssel ellenőrzik a sofőrök pihenőidejét

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

Új berendezéssel ellenőrzik az autóbusz- és teherautósofőrök vezetői és pihenőidejét Csongrád megyében, az eszközt a megyei önkormányzat támogatásával vásárolta meg a rendőr-főkapitányság - közölte Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány pénteken Szegeden.

A 43-as út a Csongrád megyei közlekedés egyik neuralgikus pontja, a gépjárműforgalom jelentősen megnőtt Románia és Bulgária uniós csatlakozását követően, naponta ezerötszáz-kétezer kamion halad át az útszakaszon - mondta a tábornok a berendezés ünnepélyes átadóján. Hozzátette: ez nemcsak a rendőrségnek ad feladatot, de a forgalom okozta zaj és por igénybe veszi a lakosság tűrőképességét is. A 43-as úton 2006-ban 45, tavaly 50 személyi sérüléssel járó baleset történt. A balesetek kiváltó okai sokrétűek, de az egyik legfontosabb a teherjárművek vezetőinek fáradtsága, kialvatlansága - fogalmazott a főkapitány. Radics Róbert őrnagy, a megyei kapitányság közlekedési osztályának vezetője az MTI-nek elmondta, kétféle vezetői és pihenőidőt rögzítő berendezés létezik, az egyik hagyományos papírkorongokra, a másik az eszköz memóriájába rögzíti az adatokat. Az újonnan beszerzett berendezés segítségével digitalizálják a papírkorongok tartalmát és be tudják olvasni a vezetői kártya információit. Az eszköz az adatokat összevetve ellenőrzi, hogy a sofőr betartotta-e a pihenőidőre vonatkozó szabályokat. Amennyiben nem, akkor a szoftver automatikusan jegyzőkönyvet és határozatot is készít. A vezetői és pihenőidő be nem tartása miatt 50 ezer és 600 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, a legsúlyosabb büntetést azok kapják, akik nem szerelik be a menetíró berendezést. A pénzbírság mellett elrendelhető a sofőr és járműve kényszervárakoztatása is - közölte az őrnagy. Radics Róbert elmondta, hogy viszonylag gyakoriak az ilyen szabálysértések. Az új eszközt előző nap kipróbálták a Csongrád megyei rendőrök, s összesen 3,15 millió forint bírságot szabtak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.