Vélemény

Parlamenti dekadencia

Parlamenti dekadencia

2008. május 26., hétfő
Parlamenti dekadencia

A plenáris ülésen helye van a vitáknak, de egy ilyen súlyos válsággal küzdő országban a honatyák és honanyák legfőbb feladata valóban egy ellenzéki politikus ostorozása?

Dekadens irányzatnak kell tartanunk a becsületbeli ügyek felfogása és lebonyolítása körül az utolsó, egy-két évtized óta lábra kapott elfajulásokat. Ilyen például az egy és ugyanazon ügyből, kettős fegyvernemmel vívott párbaj. A lovagiasság szellemében már csak azért sem lehet helye, mert a párbaj, mint lovagias férfiak mérkőzése soha, semmi körülmények között nem szállítható alá a felek szenvedélyének és bosszúvágyának eszközévé. Bizonyára ezért emeli ki minden párbajkódex, hogy általában a kedvezőtlen esélyek mindenkor a minimálisra szállítandók alá - írta a párbajról a vértanú honvéd tábornok fia, az ifjabbik Dessewffy Arisztid az előző századelőn.

Manapság az ország házában sem a lovagiasság szellemében, a kettős fegyvernem elvetésével „párbajoznak". Így eshetett meg a minap a parlamentben, hogy a szocialista, szabadelvű, sőt magukat igazi konzervatívnak (!) valló képviselők hol kormánypárti, hol meg ellenzéki fegyverekkel egyaránt a valódi, polgári-kereszténydemokrata ellenzék vezetőjét támadták. Közben tudva tudták, hogy az esélyek nem egyenlőek, a házszabály szerint ugyanis a volt miniszterelnöknek nem volt módja válaszolni a minimum két oldalról érkező rágalmakra. Elfogadom persze, hogy az Országgyűlés nemcsak a jogalkotás színtere (napjainkban kormánytöbbség híján különösképpen nem az), és hogy a plenáris ülésen helye van a vitáknak, de egy ilyen súlyos gazdasági, politikai és morális válsággal küzdő országban a közbizalommal felruházott honatyák és honanyák legfőbb feladata valóban egy tettre és kormányzásra kész ellenzéki politikus ostorozása? Idekívánkozik Demján Sándornak, a Vállalkozók és Munkaadók Országos szövetsége elnökének véleménye. Szerinte szakértői kormányra lenne szükség, de ha azt nem sikerül összehozni, akkor előrehozott választásokat kell tartani. Mert - mint fogalmazott - ha minden így marad, az ország végérvényesen leszakad, s a következő tíz év kudarc lesz Magyarország számára. Ezért pedig - a honi nagytőkés szerint - nemcsak a politikusok, de a sajtó, a vállalkozók, az értelmiség is felelős, mert hagyta és hagyja, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Szakmai érdekképviseleti vezetők egyébként - miután Gyurcsánytól már semmire sem számíthatnak - Orbán Viktorral egyeztetnek. Mert ha a parlament politikai kalandorai nem is, ők, akik felelősséggel viseltetnek az ország és családjuk sorsa iránt, meghallgatják a volt miniszterelnök szavát. Ők

tudják

, miért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.