Kultúra

Nemzetiségi Napok kezdődtek Szegeden

Nemzetiségi Napok kezdődtek Szegeden

2008. május 22., csütörtök
Nemzetiségi Napok kezdődtek Szegeden

Nemzetiségi napok kezdődtek csütörtökön Szegeden: a hatnapos programsorozat keretében kiállításokra, könyvbemutatókra, a nemzetiségi önkormányzatok csapatainak vetélkedőjére, folklórtalálkozóra és vásárra várják a látogatókat.

A Szegedi Nemzetiségi Napok nyitó programjaként csütörtökön este mutatták be a szegedi Nemzetiségek Háza tízéves fennállásának történetét feldolgozó, "www.minority-szeged.hu" című filmet. Mint azt Gajda Ferenc, a Nemzetiségek Háza vezetője az MTI-nek elmondta: a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiója készítette a dokumentumfilmet, amelynek címe egyben az intézmény internetes oldalának elérhetősége is.

A „komoly" program azonban pénteken indul fűzte hozzá Gajda Ferenc. Délután „A lélek rezdülései” címmel megnyílik Korom Kati képzőművész kiállítása. Ezt követi a Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása, valamint a Nemzetiségi Szövetség könyvbemutatója: a közönség megismerkedhet egy nemzetiségi meséket tartalmazó, gyerekek által illusztrált könyvvel, valamint az itt élő nemzetiségeket bemutató információs füzettel is. Szintén pénteken tartják Interetnikum Laude címmel a nemzetiségi önkormányzatok csapatainak játékos vetélkedőjét.

A nemzetiségi önkormányzatok a hétvégi hídi vásáron is megjelennek, hiszen a testvérvárosok sátrai mellett ott lesz a szegedi kiállítók standja is. Szombaton nyílt nappal várják az érdeklődőket a Nemzetiségek Házában, ahol családi programokkal készülnek.

Vasárnap délután három órakor a Móra Parkban kezdetét veszi a Nemzetiségi Folklórtalálkozó, melyen minden nemzetiség felvonul. Temesvárról érkezik egy gyermekszínház a románok képviseletében, Ivanovics Tünde és Fábri Géza az örmények nevében állított össze produkciót, a Maskarades együttes a görög népzenét mutatja be, a Komlós Néptánccsoport szlovák lakodalmast jár majd, a békéscsabai Balkán Táncegyüttes pedig a bolgárokat képviseli. Az ukrán származású Hartyányi Nikoletta énekel, és végül a jövő héten hatvanadik születésnapját ünneplő deszki Bánát Táncegyüttes ropja majd a színpadon a szerb táncokat.

Kedden egy kiállítás-megnyitóval zárulnak a programok: a Nemzetiségek Házában román népi hangszerekből nyílik tárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.