Kultúra

Menta és akác: a Kiss testvérek méhészete

Menta és akác: a Kiss testvérek méhészete

2008. május 28., szerda
Menta és akác: a Kiss testvérek méhészete

Kézművesek a hídi vásárban I.

Fotó: Gémes Sándor

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg - a Szeged napi rendezvénysorozat részeként - a májusi hídi vásárt. A lezárt Belvárosi hídra az ország minden tájáról érkeztek kézművesek, s árulták portékáikat. Nekünk sikerült bepillantanunk néhány kisiparos asztala mögé is...

A Kiss testvérek

(képünkön)

méhészete. A pult mögött a fiatalabb fivér áll éppen. Ő Szegeden él, és inkább csak a vásárokon segít, illetve a nagyobb munkálatokra utazik fel Győr mellé, ahol a hat konténernyi, közel kétszáz méhcsaládnak otthont adó méhészet telephelye van. „Minden területnek megvan a maga jellegzetessége" - nyilatkozik portálunknak a méhész. „A Dunántúlon például az egyik ilyen különlegesség a mentás akácméz. Mikor az akác virágzik és már a vége felé tart, akkor nyílik a menta is. Ilyenkor hagyjuk, hogy a kaptárakat valamivel több mint a feléig meghordják a méhek. Ekkor levisszük őket a Duna-partra - ahol nagyobb területen zöldell, s virágzik a menta -, s a menta virágjából telehordják a méhek kaptáraikat. Ez nem kotyvalék, hanem tényleg gyűjtött nektár. Akác és menta".

Kiss Károly,

az idősebbik fivér szerint ez a termék kiválóan alkalmas ősszel és tavasszal a hurutos betegségek gyógyítására. De van egy másik jellegzetes termékük, amit már szegedi méhészek is készítenek, ám az úttörő munka mégis a Dunántúlon kezdődött. „A főleg repcéből készült krémméz nagyon selymes, és a gyermekek sem csöpögtetik le a kenyérről" - mondja mosolyogva Kiss Károly, és a kezembe ad egy hófehér üveget. „Ezt a fajtát jól kipörgetjük, nincs megmozgatva, csak átszűrjük, majd üvegekbe töltjük. Ettől lesz olyan krémes." A méhészek szerint arra kell törekedni, hogy ezeket a jellegzetességeket mutassák föl a különböző régiókat képviselő méztermelők. Az Alföldön például a repce, a napraforgó és a dohány virágzása kényezteti a méheket. A méztermelők piaci helyzetével kapcsolatban a fivérek elmondják, hogy nekik két-három nagy céggel van kapcsolatuk, melyek felvásárolják tőlük a termékeiket, majd azok feldolgozzák, palackozzák, és adják tovább áruházakba. A Kiss Méhészet saját aranyló üvegeivel - melyeket a mézkonyhájukban töltenek - csak vásárokon jelenik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.