Közélet

Fidesz: sumák privatizáció és panama a Ligetfürdő körül

Fidesz: sumák privatizáció és panama a Ligetfürdő körül

2008. május 26., hétfő
Fidesz: sumák privatizáció és panama a Ligetfürdő körül

Kinek épül, kinek termel hasznot az új fürdőpark?

Fotók: Gémes Sándor

A tervezett Ligetfürdő-beruházás elmúlt fél évének történéseit foglalta össze hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz szegedi elnöke. Gyimesi László szerint a város áron alul kótyavetyéli el vagyonát, az üzletből jelentős hasznot húzó magánbefektető fürdője pedig megfizethetetlen lesz az átlagos szegedi polgárok számára.

Az elmúlt hónapok során rengeteg vitát kiváltott beruházásról szólva a politikus kiemelte: miközben úton-útfélen hallani, hogy Kelet-Közép-Európa egyik legszebb és legmodernebb fürdője készül majd Újszegeden, a lakosságot egyáltalán nem tájékoztatják arról, mindez milyen áron történne.

Gyimesi László

a Ligetfürdő bejáratánál egybegyűlteknek elmondta: bár

Botka László

szocialista polgármester a legutóbbi közgyűlésen hazugsággal vádolta meg, ő úgy érzi, ez épp annak a jele, hogy a városvezető nem tudja megfelelően kezelni a számára kínos helyzetet.

Áron aluli apport

A városatya szerint a Fidesz nem kívánja gátolni az európai szintű fürdőpark kialakítását - hiszen Szeged megérdemli azt -, viszont ellenzi és érthetetlennek tartja, hogy az önkormányzat bizonyos érdekekből nem egyedül, hanem egy magáncéggel közösen fog a projektbe: azaz átjátssza a magántőke kezére a település egyik legfontosabb idegenforgalmi értékét. A szegedi városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy a - baloldali kötődésű üzlet,

Leisztinger Tamás

érdekeltségébe tartozó - Hunguest Hotels Zrt.-vel közös projektcéget hoz létre, melyben az önkormányzat 80, a magáncég 20 százalékos tulajdonosi arányt képvisel. Nemrég mintegy 1 milliárd forinttal megemelték a projektcég tőkéjét, azaz beapportálták a Ligetfürdő területét. A Fidesz szerint mindezt nem piaci értéken tették. (Az ellenzék korábban több alkalommal is kifejtette, hogy a Ligetfürdő legalább 3 milliárdot ér.) A Hunguest Hotels 300 millió forintjával együtt mindenesetre a cég tőkéje most 1,3 milliárd forintot tesz ki. A tervek arról szólnak, hogy ezt további 3 milliárd forint EU-s és állami forrás, illetve ugyanennyi bankhitel egészítené ki, azaz a - továbbra is 80-20 százalék tulajdoni hányadú - projektcég 7,3 milliárd forint birtokában kezdene a beruházáshoz. Gyimesi szerint mindez azt is jelenti, hogy a Hunguest 300 milliós befektetése rövid idő megötszöröződhet, 1,5 milliárd értékű lehet. Botka László polgármester azt állította a legutóbbi közgyűlésen, hogy a beruházás soha nem térül majd meg a Hunguestnek, csak azzal együtt lehet nyereséges, hogy vendégeket hoz az ugyancsak Hunguest-Leisztinger-tulajdonban lévő szomszédos Forrás szálló számára.

Modern üzleti trükkök

A Fidesz szegedi elnöke ugyanakkor nehezményezi, hogy mikor öt év múlva eladhatóvá válik a felújított komplexum, s az önkormányzat pályázat útján értékesíti üzletrészét, a kikiáltási ár 1,4 milliárd körül lesz, ami nem a fürdő 7-8 milliárdos, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő rész 5,8 milliárdos értékét, hanem a kiindulási állapotokat tükrözi. Gyimesi László szerint ha valóban veszteséget termel a fürdő, nyilvánvalóan csak a Hunguest jelentkezik majd a pályázatra. A politikus így fogalmazta meg a történet tanulságait: modern üzleti trükkök segítségével egy értékes önkormányzati telek sumák privatizációja van készülőben, a Ligetfürdő fejlesztése pedig - akármit is állít Botka László - nem más, mint közpénzek felhasználásával történő, hosszú távú városfejlesztési stratégiába öltöztetett panama!

A Fidesz azt javasolja, hogy az önkormányzat saját erejéből, a magánvállalkozó kihagyásával, Szeged városának, a szegedieknek hozza létre az élményparkot. Gyimesi szerint ez már csak azért is logikus lenne, mert ha a magántőkének megéri részt venni a vállalkozásban, bizonyára nem lehet veszteséges az üzlet... Ha azonban a polgármester, az önkormányzat mégis együtt kíván működni a Hunguesttel - fejtette ki az elnök -, akkor öt év múlva akkori, valódi piaci értékén, minimum 5,8 milliárd forint adja el 80 százalékos üzletrészét.

Monopolhelyzetbe kerülhet a magánfürdő

A szegedi ellenzék attól tart, a közös beruházásban épülő komplexum nem elsősorban a szegediek érdekeit szolgálja majd. A Fidesz szerint gyakorlatilag az történik, hogy Leisztinger Tamás vagyona tovább gyarapodik, fürdője pedig az egyedüli strand lesz Szegeden, így monopolhelyzetbe kerül. Várhatóan a mostaniaknál jóval magasabb árakon juthatnak be a szegediek az új Ligetfürdőbe - boncolgatta a politikus. Míg ma egy négytagú család naponta 2900 forintért pihenhet itt, addig hazánk nagy, modern élményfürdőiben - Hajdúszoboszló, Mogyoród stb. - 11-16 000 forintot is fizethet. A Fidesz attól tart, hogy 2010-ben már Szegeden is hasonló összegeket fizethetnek a fürdőzni vágyók. A Hunguest pedig közben állami és önkormányzati segítséggel nagy nyereségre tesz szert, majd - utalt Gyimesi az általa már korábban felvázolt lehetőségre - akár el is adhatja a fürdőjét, például egy spanyol befektetőnek... Portálunk kérdésére válaszolva a politikus elmondta, azért lenne célravezető, ha a város építené ki, s saját tulajdonában tartaná a fürdőt, mert akkor mindenképpen maga határozhatná meg - saját polgárai érdekeinek figyelembevételével - a jegyárakat. A Ligetfürdő-beruházással kapcsolatban kedden 15 órától a városházán lakossági fórumot tartanak, melyen részt vesz

Solymos László

várospolitikai alpolgármester és

Hülvely István

, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.