Szeged

Párt és hatalmi érdek szülte a baloldali egyéni választási névsort Szegeden

Párt és hatalmi érdek szülte a baloldali egyéni választási névsort Szegeden

A DK és az MSZP adja a jelöltek felét

2024. április 17., szerda
Párt és hatalmi érdek szülte a baloldali egyéni választási névsort Szegeden

Az önkormányzati választáson induló baloldali szegedi képviselők összetételét vettük górcső alá. Nem lepődtünk meg, Botka László továbbra is a párt és hatalmi érdekek szerint pakolta össze a jelöltek névsorát.

Legkevésbé sem a város érdeke szűlte a baloldali listát Szegeden, ahova álcivilek is fel tudtak kerülni

 

Gyurcsányt is "kifizette" Botka

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy ki az úr a szegedi városházán, az hétfőn, a baloldali, egyéni képviselőjelöltek bemutatásánál megbizonyosodhatott benne: Gyurcsány Ferenc diktál. A baloldal vezére, miután tavaly megengedte, majd bejelentette, hogy Botka László ismét jelöltesse magát polgármesternek, „megfizettette a számlát” egykori politikai ellenfelével. 

Botka a jelöltségért cserébe egy alpolgármesteri székkel fizetett a DK-nak, Binszki Józsefet emelve a pozícióba, emellett öt DK-s egyéni jelöltet nevezett meg hétfőn a polgármester.

Akik nem igazán jártasak a szegedi pártpolitikai sakkjátszmában azok meglepődhettek azon, hogy a Momentum nem tudott teret nyerni, illetve a legtöbb közvélemény kutató cégnél is a parlamenti bejutási küszöb alatt tengődő MSZP egyéni jelöltjeinek magas számára is elkerekedhetett a szemük.

A Momentumól már a baloldal is kiábrándul

Nincsenek véletlenek, a magyarázat egyszerű. A Momentum támogatottsága rendkívüli módon bezuhant országosan is. Már a baloldalon sem mindenkinek tetszik a két EP képviselő, Cseh Katalin és Donátha Anna állandó és többnyire alaptalan brüsszeli áskálódása hazánk ellen.

 Emellett Szegeden Nagy Sándor alpolgármester Momentumba delegálásával Botka már idejekorán elkente a pozícióharcot, majd Mihálik Edvin tanácsnoki kinevezésével végképp magához simogatta a botránypártot. 

A választáson DK-val van ahol egymás ellen, van ahol együtt induló, Gyurcsányt hangosan szidalmazó, a belső harcoktól sem mentes Momentum ezer sebből vérzik, így az érdekérvényesítő képessége is kisebb. Ráadásul Botka érezhetően inkább tart a párttól, mintsem partnerként tekint rájuk, ezért ad is meg nem is nekik.

Az MSZP már nem pártként erős

Az MSZP egy teljesen más tészta. Botka László anyapártja, amiből öt éve, sértődötten és bukott miniszterelnök jelöltként távozott, Szegeden él és virul. Nagyjából már csak Szegeden. Az országgyűlési választásokon Szabó Sándor rendszeresen hozza körzetét, a szegedi közgyűlésben pedig igen népes frakcióval dolgozhattak az utóbbi öt évben. Látszólag nem sok értelme van a hagyománytiszteleten kívül az MSZP jelöltek ilyen mértékű térnyerésének Szegeden. 

Ugyanakkor az MSZP nyilván nem menne szembe egykori vezérével, Botkával így ezek a jelöltek egyértelműen a polgármester irányítása alatt vannak. 

Hogy értsük miért kell ez: bejutások esetén a frakcióalapítás mellett a pozíciók elosztásánál és később a szavazásoknál is sokat jelent, ha nem csak egy frakciót tud teljes egészében irányítani Botka. Ráadásul, ha esetleg úgy hozza a szükség, akkor innen is át tud irányítani embereket más pártokba, szervezetekbe.

Szegedi vegyes álcivilekkel

Van egy másik Botka irányította szervezet, az Összefogás Szegedért Egyesület. Ez most a polgármester jelölő szervezete. Itt mellett azok kapnak helyet, akik nem igazán köthetőek pártokhoz, de Botkához igen, már csak a hűségük miatt is. 

Két jelölt, Mellár Tamás és Jávorszky Iván önkormányzati cégnél volt vezető pozícióban. Bár hivatalosan civileknek illene nevezni őket, de Botka felé mutatott hűségük miatt, inkább álcivileknek nevezhetjük a két jelöltet. 

Ebben a vegyesben kapott helyett a két éve Kiskundorozsmán Jobbikos hátszéllel induló, egyébként kunbajai lakos Komjáti Zoltán felesége, Komjátiné Nagy Jusztina is. Telefonon értük el az egykori jelöltet, akitől arról érdeklődtünk, hogy esetleg a Jobbik színeiben indul a választásokon a felesége is. A két éve Kiskundorozsmán csúfosat bukó Komjáti azt mondta lapunknak, hogy felesége semelyik pártnak sosem volt tagja, és a ha jól értettük az indulatoktól sem mentes válaszát, most sem az. Megválasztása esetén ebbe „vegyes” frakcióba ülhet majd be a Parlamentben jelenleg Párbeszéd-Zöldek néven balhézó törpepárt helyi embere, az alpolgármester Kovács Tamás.

Futottak még, és a már nem is futnak kategória

Ennyi és nem több a listán három, egyébként parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártot hiába keresünk. 

Az LMP, és a Jobbik nem fért fel az egyéni jelöltek névsorára Szegeden. 

Az LMP estében akad némi esély a bejutásra, mivel Fehér Attila, a zöldpárt vármegyei elnöke telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a baloldali listán ott szerepel a neve, igaz azt nem mondta el, hogy hanyadik helyen- kérdés, hogy van-e esélye befutni onnan. A Jobbiknál mióta az egykoron szélsőséges kijelentéseiről elhíresült, majd öt éve Botka mögé beálló Tóth Péter eltűnt a Jakab Péter gründolta „ A Nép pártján” mozgalomban, inaktív a párt Szegeden. Hivatalosan a fentebb említett Komjáti Zoltán az utód, de csak az interneten látjuk nyomát a balos pártnak. Botka László azt mondta, hogy a demokratikus parlamenti ellenzéki pártokkal dolgoznak közösen a választáson, így akár az is előfordulhat, hogy a Jobbikot a polgármester nem tartja demokratikusnak...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.