Sport

Május 6: a Magyar Sport Napja

Május 6: a Magyar Sport Napja

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 6., hétfő
Május 6: a Magyar Sport Napja

Immár 24 esztendeje ezen a napon ünnepeljük.

 

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) - Magyarország legrégebbi egyesülete -, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta - immár 20. éve - ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

2000-től minden évben ezen a napon a Magyar Athletikai Club tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődei előtt elhelyezi Budapesten a koszorúit a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél. ami az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyeként szolgált.

A bronzból készült dombormű alatt a következő jelmondat olvasható:

...ÉP LÉLEK CSAK EDZETT TESTBEN ÉL!

Az előlapon a címernek két oldalán az 1875 és 2000-es évszámok láthatók. A hátoldalon: 

Ezen a helyen rendezte a Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án az európai kontinens első nyilvános szabadtéri atlétikai versenyét

Alatta: 

A viadal 125. évfordulója tiszteletére emeltette az Ifjúsági és Sport Minisztérium, Magyar Olimpiai Bizottság, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, Magyar Athletikai Club Népstadion

A MAC 1875. április 8-án alakult meg, s az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István). A klubot 1989-ben a régi tagok újra bejegyeztették, majd 1993-ban fúzióra lépett a Népstadion SK-val, s elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

 

Menczer Tamás sem feledkezett meg e jeles napról

Éljenek a bajnokaink, példaképeink! Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

- írta bejegyzésében a politikus.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.