Hírzóna

Brüsszel nem fizetne, ezért Varga Mihály meghívta a déli határra az uniós költségvetési biztost

Brüsszel nem fizetne, ezért Varga Mihály meghívta a déli határra az uniós költségvetési biztost

2024. április 29., hétfő
Brüsszel nem fizetne, ezért Varga Mihály meghívta a déli határra az uniós költségvetési biztost

A magyar kormány szándéka a határvédelmi költségekkel kapcsolatban is következetes és egyértelmű: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől – nyilatkozta Varga Mihály az Indexnek. A pénzügyminiszter elmondta, hogy meghívta az uniós költségvetési biztost a déli határra.

 

Nyílt levél a költségek megtérítéséért

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Varga Mihály pénzügyminiszter nyílt levelet írt Brüsszelnek a határvédelmi költségek megtérítéséért. 

Varga Mihály a levélbe kiemelte, hogy Magyarország 2015 óta egymillió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már százezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. 

Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az egy százalékot.

 

Tisztességes lenne, ha elismernék Magyarország erőfeszítéseit

Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést, és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában

– fogalmazott a miniszter az Indexnek adott interjúban. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország a történelme alatt számtalanszor védte Európa határait.

 

Varga Mihály meghívta az uniós költségvetési biztost

A magyar kormány szándéka ebben a kérdésben is következetes és egyértelmű: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

– összegezte a pénzügyminiszter, aki azt is kiemelte, a kormány évek óta rendszeresen felszólítja a határvédelmi költségek rendezésére az Európai Bizottságot. Majd Varga Mihály arra a kérdésére, hogy milyen választ kapott a korábbi levelére, úgy fogalmazott: a válaszlevél szerint

az Európai Biztosság egyelőre nem tartja indokoltnak a költségek nagyobb arányú megtérítését.

ezért is invitálta Johannes Hahnt a déli határra: 

személyesen tájékozódjon a magyar határon szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök és határvadászok erőfeszítéseiről, a magyar határvédelmi rendszer eredményességéről.

 

A teljes interjút itt tudja elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.